|  Home  |  Aikido  |  Informatie  |  Nieuws  |  Agenda  | 


-- Morihei Ueshiba, grondlegger Aikido.


 

Aikido

Een dynamische krijgskunst voor iedereen

Houding, dynamiek en beheersing - daar draait het om bij Aikido. Deze sierlijke Japanse krijgskunst kan door iedereen beoefend worden; ongeacht leeftijd en lichaamsbouw.

Aikido is ontstaan uit de zwaardkunst. In een zwaardgevecht kun je het jezelf niet permitteren om geraakt te worden. Aikido is daarom een verdedigingskunst die niet gebaseerd is op incasseren en aanvallen, maar op bewegen en op het juiste moment op de juiste plaats staan.

Omdat we trainen volgens dit principe kan iedereen Aikido beoefenen en ligt de uitdaging in het controleren van de tegenstander zonder hem te verwonden.

   
Interesse? Kom gerust eens langs voor een gratis proefles!
Kijk op de pagina Informatie voor tijden en locaties.  

Achtergrond

Slijpen aan technieken

Morihei UeshibaAikido werd ontwikkeld door de Japanner Morihei Ueshiba (1883-1969), ook vaak O Sensei genoemd, wat 'Grote Leraar' betekent. Hij putte daarbij uit de rijke Japanse Budo-traditie, die teruggaat op de eervolle krijgskunst van de samoerais.

"Aikido is constant in ontwikkeling", zei Ueshiba zelf al. Zijn hele leven lang zou hij blijven slijpen aan de technieken. Veel van zijn leerlingen zouden ook weer hun eigen accenten leggen. Daarom bestaan er verschillende stijlen binnen het Aikido. Aikido Centrum Nijmegen volgt de Aikikai-lijn, zoals Ueshiba die in de laatste decennia van zijn leven ontwikkelde.

| Meer over Aikido... |

Christian Tissier

Een Europese grootmeester

Christian TissierOok na de dood van Ueshiba heeft de ontwikkeling van het Aikido niet stil gestaan. Binnen de Aikikai-lijn ontstonden diverse scholen rond leraren uit Japan, maar ook daarbuiten.

Wij volgen de lijn van één van de grote leraren binnen het Europese Aikikai Aikido, de Fransman Christian Tissier. Al op jonge leeftijd begon hij met het beoefenen van Aikido. Hij verbleef lange tijd in Japan. Daar kreeg hij les van diverse grote Aikidoka's, onder wie Kisshomaru Ueshiba, de zoon en opvolger van Morihei Ueshiba. In 1998 behaalde hij zijn 7e dan, en hij is daarmee één van de weinige Europeanen die zichzelf officieel Shihan mag noemen, dat zoiets als 'grootmeester' betekent.

| Meer over Christian Tissier... |

 
Een demonstratie van Christian Tissier

Dutch Aikikai Foundation

Aikido in de polder

Wilko VriesmanOok ons drassige polderland blijkt een prima kweekgrond voor Aikido-talent te zijn. De officiële Nederlandse bond voor het Aikikai in de lijn van Christian Tissier is de Dutch Aikikai Foundation (D.A.F.). De D.A.F. is rechtstreeks gelieerd aan de Aikikai Foundation in Tokyo, Japan - het Aikido-hoofdkwartier, geleid door de kleinzoon van O Sensei, Moriteru Ueshiba. Ook maakt de D.A.F. deel uit van de koepelorganisatie Aikido Nederland, onderdeel van het NOC-NSF. Technisch directeur van de D.A.F. is Wilko Vriesman (6e dan). 

| Meer over de Dutch Aikikai Foundation... |

Aikido Centrum Nijmegen

Een beginpunt van ontwikkeling

René HabrakenAikido Centrum Nijmegen werd begin 2006 opgericht. Door middel van wekelijkse trainingen bij Wilko Vriesman in Amsterdam en maandelijkse stages van Christian Tissier blijft de leraar René Habraken (4e dan) zijn Aikido verbeteren en uitdiepen. 

Want om nogmaals de woorden van Ueshiba aan te halen: Aikido is constant in ontwikkeling. Dat geldt ook voor Aikido Centrum Nijmegen. Wij trainen in een ontspannen en respectvolle sfeer en bieden zo alle kans om jezelf te bekwamen en ontwikkelen in deze fascinerende Japanse krijgskunst.


Demonstratie van Aikido Centrum Nijmegen op de Martial Arts Beurs

| Meer over Aikido Centrum Nijmegen...

 

C o n t a c t

René Habraken
06-44 92 2535
rene@aikidocentrumnijmegen.nl

 

D. A. F.

Aikido Centrum Nijmegen
is aangesloten bij de
Dutch Aikikai Foundation